Masters Evropsko prvenstvo u daljinskom plivanju, Rijeka 2016

Ovo je bilo moje prvo "veliko" takmičenje i jednostavno sam osetio potrebu da napišem par reči o celom doživljaju.

10. septembar 2016. godine u Rijeci su održali masters evropsko prvenstvo u daljinskom plivanju, pošto je ono izostalo iz takmičenja u Londonu na početku godine (kao i vaterpolo). Obično je masters takmičenje u otvorenim vodama oko 3 km, ali ovde su promenili na 5 km. Pretpostavljam da je razlog, što je ovo najčešća distanca u Hrvatskom Cro-Cupu.

Dan -1: Prethodni dan, u petak sam stigao da preuzmem akreditacionu karticu sa slikom. Uveče u 19h je bio tehnički sastanak, gde su objasnili detalje staze, kad i gde se treba prijaviti neposredno pre trke, kakva plivačka odela su dozvoljena i slično. Na sreću, nisu svi takmičari došli na tehnički sastanak, jer skoro 500 prijavljenih takmičara ne bi ni stalo na tribine bazena.

Tehnički sastanak:

Dan trke:
Već pre nekoliko dana je objavljen raspored, tačno sam znao da moja starosna kategorija kreće u 12:00. Grupe kreću svakih pola sata, to znači da oko 30 minuta pre starta treba biti kod krajnje registracije. Registraciju zatvaraju 15 minuta pre krećanja, što ozbiljno uzimaju u obzir. Jednoj mojoj poznanici iz Madjarske su praktično pred nosom zatvoriji prijavu i nisu je pustili da pliva. Ovde predajemo akreditacionu karticu, dobijamo kape sa brojem, čipove narukvice, proveravaju plivačka odela i slično. Jednom plivaču iz Estonije nisu dozvolili da pliva jer je imao na sebi neke lepljive trake na telu. Imao je oko minut vremena da ih sve poskida. Ovde predajemo i ostale lične stvari.

Ulazak u vodu i plivanje do startne linije koja je udaljena oko 100 metara od obale. Start, velika bitka prvih 200 metara, ali nakon toga su se razne grupice izdvojile i razredile. Na žalost u stomaku sam osećao težinu, učinio sam amatersku grešku, dosta sam kasno doručkovao. Ovo mi je otežalo prvih 2 km. Ali nakon okreta (posle 2,5 km) već mi je bilo lakše, tu sam i ubrzao, čak sam uspeo neke plivače stignuti iz prethodne grupe koja je krenula pola sata ranije. Nakon ulaska u cilj sam dobio nazad moje stvari i već nakon 10 minuta sam video rezultat na internetu: 15. mesto u Evropi u mojoj starosnoj kategoriji, što me vrlo obradovalo. To mi je bio i cilj, biti u prvoj polovini od 33 prijavljena takmičara u mojoj kategoriji. Inače, malo statistike o populaciji stanovništva: Pronašao sam da u Evropi ima preko 25,7 miliona muškaraca u ovoj starosnoj kategoriji. Izvor: brojstanovnika.population.city/world/eu .Ovako onda sve to malo bolje zvuči :-)

Još par slika sa lica mesta. Plan staze:

Startna linija, trebalo je ući oko 100 metara, što je dobro došlo kao zagrevanje:

Levak, ulaz u cilj:

Ulazak na start (na slici je kategorija 55+)

Žene pre ulaska na start (45+):

Sa drugarima, plivačima iz Sombora (Pavić Zoltan, Zelić Goran, Jović Milan i Gašpar Igor)
Pavić Zoltan, Zelić Goran, Jović Milan i Gašpar Igor

Krajnji rezultat: 15. mesto u kategoriji 40-44

Prolazak kroz cilj. Ja i Mirna Vidakovic isto iz Subotice
Cilj, Gaspar Igor i Mirna Vidakovic

Na putu kući