Szenior Hosszútávúszó európabajnokság, Rijeka 2016

Ez első "nagy" versenyem és egyszerűen kényszert éreztem, hogy megörökítsem és megosszam másokkal, hátha még pár úszóismerőst eltudok csábítani hosszútávúszó aktivitásra.

2016 szeptember 10-én Rijekában (Horvátország) tartották meg a Londonban kimaradt hosszútávúszó Európa Bajnokságot (továbbiakban EB). Általában szenioroknál a táv 3 km szokott lenni, de itt 5 km-re állították be a távot. Feltételezem azért, mert a Horvát hosszútávúszó kupán ez a leggyakoribb távolság, ezt szokták meg.

Érkezés: Előző nap, pénteken érkeztem. Első dolgom volt regisztrálni és felvenni a fényképes akreditációs lapot amivel szabadon mászkáltam a létesítményen belül. Este 19-kor technikai értekezlet, ahol elmagyarázták a pályát, versenyre jelentkezési időpontokat.

Technikai értekelzlet:

Verseny napja:
Már pár napja tudtam, hogy pontosan 12-kor fogok rajtolni. Fél óránként rajtoltak a korcsoportok. Ez azt jelenti, hogy kb 30 perccel korábban már ott kell dekkolni a regisztrálásnál. Ezt ajánlatos komolyan venni, mert másodpercre pontosan lezárják a becsekkolást. Egy ismerősömnek szinte az orra előtt zárták le és nem engedték úszni. Ott átadtuk az akreditációs lapot és a személyes holminkat majd átvettük a sapkát, chippet, ránkírták a számokat, megnézték, hogy szabályos cuccban akarunk úszni. Egy Észt versenyzőt nem akarták engedni úszni, mert voltak rajta izületi ragasztószalagok. Kb 1 perce volt leszedegetni őket.

Be a vízbe: Kb 100 métert kellett beúszni egy kötélig, onnan volt a rajt. Rajtolás után nagy tumultus első 200 méterig, onnantól már kialakultak a csoportok. Sajnos éreztem a gyomromban a késői reggelit, ezt az első 2 km-t megnehezítette. De 2,5 kilométeres forduló után már nagyon belejöttem. Pár versenyzőt az előző rajtból sikerült utolérnem. Végeredményt 10 percre célbaérkezés után már tudtam, online megjelent: 15 hely! Nagyon boldog voltam, mert ez volt a cél. 33 nevezett versenyzőből első felében végezni. Ja és megjegyezném, hogy népességi adatok alapján, Európában kb 25,7 millió férfi van ebben a korcsoportban! Forrás: nepesseg.population.city/world/eu, így már kicsit jobban hangzik az eredmény :-)

Még pár kép a helyszínről. A pálya:

A rajtvonal:

A cél tölcsér:

Becsekkolás után - Hajdú Laci csoportja, engem nem volt aki fényképezzen :-(

Hölgyek (Csikány Csilla csoportja):

Végeredmény: 15. hely, 40-44-es korcsoportban

Cél: Én és Mirna Vidakovic - a két Szabadkai :-)
Gáspár Igor és Mirna Vidakovic

Úton hazafelé